Mijn favoriete lenzen als portretfotograaf

28/10/2020

Ik weet nog goed dat ik als beginnend portretfotograaf op zoek ging naar nieuwe lenzen. Ik zag tussen alle bomen het bos niet meer. En van de camerawinkel werd ik ook niet veel wijzer; “als ik zo luister naar je wensen, dan is dit de beste lens”. Slik, die was over de 2000 euro. Voor 1 lens! Was dat echt nodig?

Inmiddels kan ik je zeggen, nee voor mij is dat echt niet nodig. Ik heb ervoor gekozen om niet te gaan voor een lens met zoomfunctie (en een laag diafragma), maar voor verschillende prime lenzen. Je leest hier wat mijn favoriete en beste lenzen zijn voor mijn Nikon D750.

Wat zijn prime lenzen?

Prime lenzen zijn objectieven met een vast brandpuntsafstand en die kunnen, in tegenstelling tot de zoomlens, niet zoomen. Doordat ze maar vanuit één bepaalde beeldhoek foto’s kunnen maken, is de kwaliteit geweldig. Daarnaast zijn ze door hun (relatief) lichte gewicht en smalle formaat zeer geschikt om mee te nemen. En om dus meerdere prime lenzen in je camera tas te hebben zitten. Daarnaast zijn deze prime objectieven veel licht gevoeliger dan de tegenhanger, de zoom lens. Voor mij allemaal positief. En nu denk je misschien; ja lekker duur al die verschillende prima lenzen? En is dat niet onhandig dat je steeds moet wisselen van objectief?

Prime lenzen zijn inderdaad niet altijd goedkoop, behalve de 50mm 1.8 (die kan je echt voor een klein bedrag al kopen! Zeker tweedehands). Maar de kwaliteit is echt geweldig! En lichtgevoelige zoomlenzen zijn sowieso duurder dan een mooie prime lens.

En wat betreft het wisselen van het objectief. Ja, je wisselt af en toe van objectief. Maar daar wordt je handig in. Laat dit geen motivatie zijn om niet de overstap te maken naar prime lenzen.

Manon Galama Fotograaf Elswout Kennemerduinen Haarlem Overveen Heemskerk Hillegom Velsen Zandvoort Bloemendaal Fotografie Portretfotograaf Zakelijke fotografie Social branding Familiefotograaf familiefotografie gezinsfotograaf bedrijfsfotografie loveshoot trouwfotograaf verloving cadeau aanzoek fotograferen fotoshoot photoshoot Loveshoot zwangerschapsshoot newbornfotograaf Ondernemer gezinsfoto photographer Amsterdam

Welke lenzen heb ik als portretfotograaf?

Allereerst handig om even te vermelden. Ik fotografeer zelf met de Nikon D750. Een fullframe spiegelreflex camera van Nikon. Van onderstaande prime lenzen heb je ook varianten voor Sony, Canon en andere camera merken.

Ik heb zelf 3 prime lenzen in mijn bezit:

En met deze lenzen kan ik alle kanten op. De 35mm lens gebruik ik voor portretfoto’s van grote groepen en op binnenlocaties (omdat je dan niet genoeg bewegingsruimte hebt om met de 50mm en 85mm te fotograferen). De 50mm gebruik ik vaak voor portretfoto’s in de het centrum van Haarlem, waar ik in de smalle straatjes ook niet altijd genoeg ruimte heb. De 85mm gebruik ik voor portretfoto’s op een buitenlocatie in de natuur waar ik genoeg ruimte heb om mijzelf te verplaatsen. En de 85mm lens is nu tijdens deze corona periode écht een must. Met deze lens houd ik genoeg afstand van mijn klanten.

Kortom, met deze 3 objectieve kan ik alle kanten op als portretfotograaf. En ik moet er wel bij zeggen; ik vind het sowieso prettig om iets van afstand te bewaren ten opzichte van mijn klant. Op die manier voelt de klant zich niet geïntimideerd doordat ik met mijn camera heel dichtbij sta.

Manon Galama Fotograaf Elswout Kennemerduinen Haarlem Overveen Heemskerk Hillegom Velsen Zandvoort Bloemendaal Fotografie Portretfotograaf Zakelijke fotografie Social branding Familiefotograaf familiefotografie gezinsfotograaf bedrijfsfotografie loveshoot trouwfotograaf verloving cadeau aanzoek fotograferen fotoshoot photoshoot Loveshoot zwangerschapsshoot newbornfotograaf Ondernemer gezinsfoto photographer Amsterdam

Welke lenzen adviseer ik voor een beginnend portretfotograaf?

Daar kan ik écht maar 1 antwoord op geven. Koop de 50mm 1.8 lens. Dit is een alleskunner. Enorm licht en daarnaast ook nog eens heel voordelig (rond de 250 euro) voor een lens van goede kwaliteit. Deze lens is uitermate geschikt voor portretfotografie. Geeft nauwelijks vertekening en is heel lichtgevoelig, waardoor je mooie scherptediepte krijgt in je foto.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt gehad. Heb jij nog tips op het gebied van lenzen voor een portretfotograaf?

*In deze blog zijn affiliate links verwerkt