Mijn persoonlijke verhaal

21/04/2021

Ik benadruk het enorm vaak; mijn fotografiestijl is enorm puur. Ik leg mensen vast zoals ze echt zijn, zonder opsmuk. Dit doe ik niet alleen omdat ik het super mooi vind, er zit meer achter. In deze blog vertel ik jullie hier graag meer over.

Aan het begin van mijn studententijd was ik best onzeker. Mijn lichaam was niet mooi genoeg; te dik op sommige plekken en juist te dun op weer andere plekken. Ik vergeleek mijzelf enorm met anderen en met foto’s in tijdschriften; ik zag er niet zo uit als die modellen (hah, alsof dat een goed referentiekader is Manon!). Daarnaast was ik onzeker over mijn hele voorkomen. Was ik wel leuk genoeg en was ik wel normaal? Ik voelde me niet altijd verbonden met de andere studenten en dit vond ik soms enorm lastig.

Fotografiestijl fotografie fotograaf Manon Galama persoonlijk verhaal van fotograaf onzekerheid zelfbeeld sociale media photoshop filters zelfliefde

Deze onzekere gevoelens samen met het feit dat ik met 17 jaar op kamers ging (en dit soms enorm overweldigend vond), resulteerde erin dat mijn relatie met eten verstoord raakte. Ik at enorm gecontroleerd en kon in paniek raken als ik op een dag meer at dan ik had gepland. Ik wilde zo graag een manier hebben om een soort van controle te hebben over mijn leven en mijn uiterlijk. Het gaf mij destijds rust om mijn eten te controleren.

Ik voelde gelukkig snel dat er iets niet goed ging en trok aan de bel. Ik wilde controle hebben over mijn leven en mijn uiterlijk, maar het eten had de controle over mij. Dat was niet wat ik wilde! Door middel van psychologische hulp en mijn eigen kracht ging het destijds redelijk snel weer beter. En inmiddels kan ik al heel wat jaren zeggen dat ik enorm blij ben met wie ik ben en met hoe ik eruit zie. Ik accepteer mijn lichaam en uiterlijk volledig en kan volop genieten van eten. Enorm fijn is dat.

Toch heeft die vervelende periode mij gemaakt tot de fotograaf die ik nu ben

Dit was geen fijne periode uit mijn leven, maar toch is dit alles een drijfveer geweest in mijn werk als fotograaf. Zowel in mijn werkwijze, marketing als fotografiestijl. In mijn werkwijze en marketing benadruk ik altijd dat iedereen goed is zoals hij/zij is. En dit meen ik ook echt uit de grond van mijn hart. Ik organiseer geen visagie en heb geen cliënt closet (kleding speciaal voor fotoshoots). Allemaal met de reden omdat ik wil dat jij echt als jezelf naar de fotoshoot komt, zoals je er normaal gesproken uit ziet. Jij bent mooi zoals je echt bent.

Ook mijn fotografiestijl heeft zich gevormd naar aanleiding van deze nare tijd. Ik zit nu in een positie waarin ik zelf kan kiezen wat voor beelden ik de wereld in stuur. Ik wil dat elk van deze beelden pure en authentieke beelden zijn. Ik wil dat het foto’s zijn waar andere vrouwen zich in herkennen maar waarin jij jezelf ook herkend. Ik retoucheer foto’s nooit. Dus ja dat betekent dat ik foto’s maak waarop rimpels zichtbaar zijn. Want dat is toch gewoon normaal op een bepaalde leeftijd. Waarom zouden we dat allemaal wegpoetsen. Het maakt je tot wie je bent.

Daarnaast is die nare periode mijn drijfveer als fotograaf. Ik wil als fotograaf graag een verschil maken. Ik wil vrouwen graag een gevoel geven dat ze het waard zijn, gewoon zoals ze zelf zijn. Ik wil met de foto’s die ik maak graag een realistisch beeld geven van schoonheid, in alle soorten en maten. En ik hoop dat ik dit in de toekomst nog op veel grotere schaal mag doen. Ik maak foto’s maken waar ik zelf volledig achter sta. Foto’s die ik ruim 10 jaar geleden graag had willen zien in de tijd dat ik niet zo zelfverzekerd was als nu.

Fotografiestijl fotografie fotograaf Manon Galama persoonlijk verhaal van fotograaf onzekerheid zelfbeeld sociale media photoshop filters zelfliefde

Met mijn visie als fotograaf maar ook met dit verhaal leef ik naar één van mijn levensmotto’s: ‘Be the change you want to see in the world (Ghandi)’. Ik deel mijn verhaal en mijn echte foto’s omdat ik graag op grotere schaal meer openheid en echtheid zou willen zijn. Ik hoop enorm dat die pure en echte foto’s in de toekomst de norm is en niet de uitzondering. En ook jij kan daar aan bijdragen. Stap af van die filters op Instagram, gebruik geen geretoucheerde foto’s (maar boek je shoot bij een fotograaf die pure en echte beelden maakt, ik dus haha ;)) en durf je ware zelf te laten zien. Dat jij met een onzeker gevoel naar jezelf kijkt, wordt alleen maar versterkt doordat iedereen om je heen filters gebruikt en omdat er nog steeds enorm veel foto’s geretoucheerd worden.

Ik hoop dat je dit persoonlijke verhaal mooi vond om te lezen. En ik hoop natuurlijk dat ik je een beetje heb geïnspireerd. Wil je reageren op deze blog; dan kan je mij altijd even een berichtje sturen op Instagram (@manon.galama). Zou ik enorm leuk vinden.