Mijn favorieten als fotograaf

05/06/2021

In navolging op mijn blog over mijn favorieten als ondernemer, volgt hier een blog over mijn favorieten als fotograaf. Mijn favoriete app, software en producten als portretfotograaf.

Cameratas

De zoektocht naar een fijne cameratas kan best lastig zijn. Ik heb zelf veel eisen; niet te zwaar, compact, lekker zittend, mooi en een rits op de rug (dit is mijn belangrijkste eis). Want veel fotograferen zeggen altijd dat ze het belangrijk vinden om snel bij hun camera te kunnen. Ik niet! Want als ik er snel bij kan, kan een dief (haha dat woord) er ook snel bij. En nee, ik ben niet mega argwanend, maar ik loop nu eenmaal vaak met mijn cameratas in de stad. Ik ben destijds uitgekomen bij de Lowepro Flipside 200 AW II en die camera rugtas bevalt mij nog steeds enorm goed. Er is genoeg ruimte voor mijn camera (Nikon D750 + objectief) en daarnaast kan ik mijn andere twee lenzen er ook nog makkelijk bij in doen. Ook heeft het verschillende ritsen en vakjes, zodat je je overige spullen (oplader, schoonmaakspullen, sd kaartjes) goed kan opbergen. Maar toch is deze rugzak compact en niet zo zwaar. Het is alles wat je nodig hebt als jij met name fotografeert met 1 body en 2 lenzen.

Favoriete lens

Mijn favoriete lens voor portretten is toch wel de Nikon 85 mm 1.8. Ik houd er namelijk van om wat afstand te hebben dus mij en mijn klant. Niet figuurlijk, maar wel letterlijk. En ik vind deze lens echt het allermooist voor close-ups van het gezicht. Fotografeer jij met name gezinnen, dan zou ik deze lens niet aanraden. Maar fotografeer je voornamelijk mensen alleen of koppels EN fotografeer je op een locatie waar je de ruimte hebt, dan raad ik deze lens echt aan.

Fotograaf Haarlem Manon Galama. Fotoshoot in Haarlem. Fotoshoot in de kennemerduinen, bij 't Wed, Oosterplas, Parnassia aan zee.

Lightroom

Al mijn foto’s bewerk ik in Lightroom. Ik gebruik nooit Photoshop hiervoor. Overigens gebruik ik Photoshop wel voor andere dingen, maar niet voor het bewerken van foto’s. Lightroom is makkelijk, intuïtief en bevat alle functies die ik nodig heb voor het bewerken van foto’s. Lightroom (en Photoshop) zijn niet gratis, maar je hebt tegenwoordig redelijk voordelige pakketten voor fotografen van Adobe Creative Cloud. Wil jij Lightroom een keer testen? Download dan de gratis mobiele versie van Lightroom op je mobiel.

Artfully walls

Zoals jullie misschien wel weten kan je mijn foto’s sinds september 2020 online aanschaffen als Art Print. Dit gaat volgens het principe ‘Print on Demand’. Ik upload mijn foto’s op een site van een POD bedrijf. Ik hoef als fotograaf niks meer te doen dan een account te maken en mijn werk te uploaden (oké, en een juiste strategie hebben) en het bedrijf doet de rest; het printen en het versturen naar de klant en vervolgens mij uitbetalen. Ik sta inmiddels op 3 verschillende sites; werkaandemuur, Society6 en Artfullywalls. Per bedrijf verschilt de kwaliteit, werkwijze, prijs voor de klant en de commissie voor mij als fotograaf. En nadat ik dit sinds september heb uitgetest kan ik nu ook goed zeggen van welk POD bedrijf ik het meeste fan ben. En dat is voor mij sowieso Artfullywalls. De commissies zijn erg goed (meestal rond de 11 tot 22 dollar per verkochte print) en ik vind het heel fijn dat je werk wordt gescreend voordat het erop komt. Hierdoor is de keuze voor bezoekers beperkter dan bij bijvoorbeeld Society6. Ik kan hier nog uren over schrijven maar dat moet dan maar even in een andere blog. Heb je vragen? Stuur me dan gerust een mailtje.

De app Sun Position Demo

Misschien herken je het wel, je bent op het midden van een zonnige dag op een mooie plek. Maar die zon! Die had je liever wat zachter. Je wilt terugkomen tijdens zonsondergang, maar waar gaat die zon onder. Gebruik dan eens deze app. Enorm handig om de stand van de zon te bepalen. Ook kan je allerlei informatie over het tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang snel in deze app vinden. Het enige nadeel; je kan alleen de exacte zonnestand bepalen als je ook daadwerkelijk op de locatie zelf bent. Ondanks dat nadeel gebruik ik deze app regelmatig.

De cursussen van Raisa Zwart

Fotograferen is een vaardigheid en je wordt beter door veel te oefenen. Je leer het écht in de praktijk. Maar toch heb je af en toe behoefte aan nieuwe kennis op het gebied van fotografie, ondernemer of plannen. Ik heb inmiddels al enorm veel masterclasses van Raisa Zwart gevolgd. De print on demand masterclass over het verkopen van prints! Een enorm interessante en informatieve masterclass over de mogelijkheden van Print on Demand. En inmiddels heb ik de kosten voor de masterclass al lang en breed terug verdient. Ook heb ik de masterclass strategisch plannen gevolgd, waardoor ik efficiënter omga met mijn tijd en bewust toe werk naar doelen. Ik ben ook helemaal fan van Raisa haar Editing cursus. Hierdoor kan ik altijd mijn foto’s in een consistente stijl afleveren, ongeacht de weersomstandigheden en de omgeving. Sindskort ben ik ook lid geworden van de community die Raisa heeft opgericht, speciaal voor fotografen; STORYTELLERS.

En ik mag jullie ook een leuke aanbieding doen voor Storytellers. Als je lid wordt van Storytellers via deze link, dan betaal je de eerste maand slechts 17 euro. Je kan het elke maand opzeggen en ik kan je vertellen; storytellers bevat een enorme hoeveelheid aan bruikbare en inspirerende informatie.

Dit waren mijn favorieten als fotograaf. Het is en blijft erg persoonlijk, maar ik denk dat er veel fotografen een aantal van bovenstaande favorieten zeker herkennen. Heb je vragen over iets wat ik hierboven heb benoemd, je kan mij altijd even mailen of een berichtje sturen op Instagram (@manon.galama).

*Deze blog bevat affiliate linkjes.