Mijn 5 tips voor beginnende portretfotografen

04/11/2020

1. Oefen, oefen, oefen

Mensen fotograferen leer je niet uit een boekje of door filmpjes te kijken. Je leert het door het écht te gaan doen. Fotograferen is namelijk een vaardigheid. En om je een vaardigheid eigen te maken moet je er tijd aan besteden. Malcolm Gladwell spreekt over de 10.000 uren theorie. Als jij een expert wilt worden in een vakgebied moet je er 10.000 uren aan besteden. De mening zijn hierover verdeelt (check hieronder). Maar 1 ding is zeker, zonder te oefenen zal je je fotografie vaardigheden niet verbeteren.

2. Treed buiten je comfortzone

Het wordt vaak gezegd; je leert meer als je buiten je comfortzone treed. De Zweedse psycholoog Anders Ericsson is het daar helemaal mee eens. Hij zegt namelijk dat er meer nodig is dan veel tijd steken in het aanleren van een vaardigheid. Volgens hem ontwikkel jij je meer als jij buiten je comfortzone treedt. Want als je blijft doen wat veilig voelt, dan zal je je minder ontwikkelen. En ja, ik kan mij wel vinden in deze theorie van Anders. Als ik namelijk kijk naar de shoots waar ik het meeste van heb geleerd (bruiloft, grote groepen en aanzoeken), dan waren dat stuk voor stuk fotoshoots die nét even buiten mijn comfortzone lagen. Dus ik zou zeggen; voelt iets een beetje spannend om te doen? Doe het dan juist wel! Je leert er van!

3. Kijk naar jezelf, in plaats van jezelf te vergelijken met anderen

Focus op jouw eigen kunnen en jouw eigen en unieke weg die je aflegt. Het is momenteel zo makkelijk om jezelf te vergelijken met andere fotografen. Maar ik heb zelf ervaren dat dit jou absoluut niet helpt. Je kan opkijken tegen iemand en leren van iemand. Maar je moet jezelf niet vergelijken met andere fotograferen. Kijk liever naar wat jij al hebt geleerd sinds dat jij je eerste camera in je handen kreeg. Of focus op die enorm tevreden klant die je laatst heb mogen fotograferen.

4. Durf te vertrouwen op jouw gevoel

Als ik naar mijzelf kijk, dan kan ik vol overtuiging zeggen dat ik enorm fotografeer op gevoel. Natuurlijk weet ik hoe mijn camera werkt en zit de techniek goed in mijn hoofd. Maar als er een persoon voor mij staat dan fotografeer volledig op gevoel. Ik kijk naar het gezicht en de natuurlijke houding van de persoon. Om dit zo puur mogelijk vast te leggen.

Mijn tip is dan ook om te vertrouwen op jouw gevoel. Teveel nadenken blokkeert het creatieve proces. En dat is jammer. Laat je meevoeren door wat jij mooi vind en leg het vast op jouw unieke manier.

5. Focus niet té veel op je materiaal

Een super goede camera maakt jou niet meteen een goede fotograaf. Dus laat die mega dure camera nog maar even liggen. Je kan namelijk net zo goed, al niet beter, leren fotograferen op een instapmodel camera. Leer manueel fotograferen en leer écht te kijken. Zorg ervoor dat jij je camera helemaal onder controle hebt. En na verloop van tijd merk je zelf wel wanneer het tijd is om de overstap te maken naar een duurdere en meer professionele camera.

Laat het niet hebben van een professionele camera in ieder geval geen reden zijn om niet te gaan beginnen met fotografie.

Ik hoop dat je er iets aan hebt. En probeer ook heel erg te genieten van alles! Het vastleggen van mensen is namelijk zo ontzettend leuk. Dus enjoy!