Wie mij 10 jaar geleden (toen was ik 20) had verteld dat ik nu fulltime als portretfotograaf zou werken, had ik hardop uitgelachen. Ik? Maar ik was bezig met mijn universitaire studie en had heel andere plannen. Maar zoals zo vaak, loopt niet alles in het leven volgens plan. Bij mij ook niet. Maar hoe ben ik nou begonnen met mijn werk als portretfotograaf? Ik neem je mee terug in de tijd.

Het begon in de zomer van 2018

Zomer 2018 begon het bij mij te kriebelen. Na een periode in het onderwijs te hebben gewerkt, voelde ik aan alles dat dit niet de plek was waar ik mij volledig kon ontplooien. Ik voelde het gewoon in mijn lichaam dat ik nu toch echt eens iets met mijn fotografie moest gaan doen. Ik fotografeerde al sinds dat ik een klein meisje was. Elke zomer schoot ik de leukste vakantiefoto’s en als ik een dagje weg was met vriendinnen, dan was ik de fotograaf. Al vaker speelde het idee in mijn hoofd om meer met mijn passie voor fotografie te gaan doen. In de zomer van 2018 begon ik met het maken van mijn website. Nog geen idee waar ik naartoe wilde, maar ik besloot te starten met het maken van een website waarop ik mijn portfolio kwijt kon.

Hoe meer ik bezig ging met mijn website en hoe meer ik ging nadenken over een bijbaan als fotograaf, hoe meer ideeën er kwamen. Eind 2018 had ik mijn eerste betaalde fotoshoot en in 2019 volgde nog 58 anderen. Families, toeristen, ondernemers, koppels, 1 bruiloft en 4 aanzoeken. Hoe geweldig was dat?! Ik genoot van elke shoot en leerde elke maand enorm veel bij over het mooi vastleggen van mensen.

Manon Galama Fotograaf Haarlem Overveen Heemskerk Hillegom Velsen Zandvoort Bloemendaal Fotografie Portretfotograaf Zakelijke fotografie Social branding Familiefotograaf familiefotografie gezinsfotograaf bedrijfsfotografie loveshoot trouwfotograaf verloving cadeau aanzoek fotograferen fotoshoot photoshoot Loveshoot zwangerschapsshoot newbornfotograaf Ondernemer gezinsfoto photographer Amsterdam

Part-time

Ik werkte al die tijd nog steeds naast mijn werk als fotograaf. Ik verdiende simpelweg nog niet genoeg met mijn werk als fotograaf. En dit had ik ook absoluut niet verwacht hoor. Je hebt namelijk, zeker in het begin, ook veel kosten. Maar toch was dat niet mijn doel. Ik vond het namelijk moeilijk om mijn focus te spreiden. Op mijn werkdagen in loondienst was ik met heel andere zaken bezig en op mijn fotografie dagen dook ik weer in de fotografie wereld. Mensen die ook 2 banen hebben in verschillende vakgebieden herkennen dit vast en zeker.

Verhuizen naar Stockholm

En toen groeide in 2019 het idee om naar Stockholm te verhuizen. Ik wist het zeker, ik ga me daar volledig richten op mijn werk als fotograaf. Ik geloofde er namelijk in dat hoe meer je in je bedrijf stopt, hoe meer je eruit kan halen. Ik wilde mijn aandacht en tijd niet meer spreiden. Ik had mijn part-time baan opgezegd om eind maart 2020 te verhuizen naar Stockholm. Mijn website en visitekaartjes lagen klaar om daar te gaan starten.

Manon Galama Fotograaf Haarlem Overveen Heemskerk Hillegom Velsen Zandvoort Bloemendaal Fotografie Portretfotograaf Zakelijke fotografie Social branding Familiefotograaf familiefotografie gezinsfotograaf bedrijfsfotografie loveshoot trouwfotograaf verloving cadeau aanzoek fotograferen fotoshoot photoshoot Loveshoot zwangerschapsshoot newbornfotograaf Ondernemer gezinsfoto freelance fotograaf photographer Amsterdam

Maar dat liep even anders

Maar ik ben nu (oktober 2020) nog steeds in Nederland hoor. Corona kwam opeens om de hoek kijken en gooide onze plannen even volledig overhoop. Toen het afgelopen mei weer een beetje de goede kant op leek te gaan, heb ik geen moment getwijfeld. Nu ik hier nog ben, ga ik volle focus op mijn bedrijf. Ik ga zien wat het mij brengt en hoe ver ik kan komen. Ik wil mijn tijd hier nuttig besteden en er desondanks iets bijzonders uithalen.

Mijn website gooide ik weer helemaal om (hij was namelijk helemaal in het Engels) en ik paste mijn aanbod aan. Inmiddels zijn we meer dan 50 fotoshoots verder en heb ik de smaak helemaal te pakken. Dit smaakt naar meer. Ik ben enorm benieuwd waar ik over een jaar sta. Één ding weet ik zeker, hier wil ik mee door gaan!

Tot zover even mijn korte geschiedenis als portretfotograaf. Zoals je ziet is het allemaal nog maar kort geleden dat ik ben begonnen. Ik ben ontzettend dankbaar waar ik nu sta. Hopelijk heb je genoten van mijn verhaal en wie weet heb ik jou geïnspireerd. Er is namelijk heel veel mogelijk, zolang jij het zelf maar écht wil!