Fotoshoot in de winter

07/12/2020

Ik merk vaak dat mensen er tegen op zien om een fotoshoot te boeken in de winter periode. Want; koud! Maar ik ga je in deze blog vertellen waarom je juist wel die fotoshoot moet boeken in de winter. Want er zitten ook voordelen aan. En ik vertel je ook hoe jij ervoor zorgt dat je het niet koud hebt.

De stand van de zon

In de winterperiode staat de zon lager aan de hemel. De zon komt niet zo hoog te staan als in de zomer. Dit is voor fotografie een groot voordeel. Want je kan je vast wel voorstellen dat licht van boven niet echt flatterend is. Yes, het is vergelijkbaar met het effect van een zaklamp boven je hoofd houden. Daar wordt niemand knapper van.

Daarnaast komt de zon later op en gaat de zon al vroeg onder. Het allermooiste licht is de eerste 2 uur na zonsopkomst en het uur vóór zonsondergang. Dit zijn de perfecte uurtjes voor en portret fotoshoot. En omdat in de winter de zon rond 8/8.30 opkomt en ondergaat tussen 16.30/17.30, kan je op een heel normaal tijdstip afspreken voor een fotoshoot. En wel het voordeel hebben van het prachtige licht. Dit in tegenstelling tot de zomer. Dan is het het mooist om een shoot heel vroeg in de ochtend te plannen of juist laat in de avond. En daar zit niet iedereen op te wachten. Dus het voordeel aan een fotoshoot in de winter is dat je gebruik kan maken van het mooiste licht, terwijl je niet voor dag en dauw hoeft op te staan of juist heel lang opblijven.

Rustig

In de winter kan je rustig shooten op mooie locaties waar het in de zomer erg druk is. Want denk je bijvoorbeeld van een fotoshoot op het strand. Daar moet je hartje zomer niet aan denken toch? Dan heb je namelijk wel heel veel publiek bij jouw fotoshoot. Maar ook in de stad is het rustiger dan in de zomer. Hierdoor kan je vrijer bewegen en heb je geen last van mensen die naar je kijken tijdens de shoot. Want ik weet dat dat niet zo bevorderend is voor je eventuele zenuwen.

Kledingkeuze

In de zomer is het vaak wat warmer weer, hierdoor trek je luchtigere kleding aan. Dit is zeker mooi op de foto, maar wist je dat het voor foto’s juist ook heel leuk is om laagjes aan te doen. Een blouse onder een mooie trui of een moois vestje over je jurk. Dit staat altijd erg speels op de foto. En laten laagjes nou ook dé manier te zijn om je warm te houden tijdens een winterse fotoshoot. Dus lieve mensen, een fotoshoot in de winter betekend echt niet dat je in je ski jack op de foto moet. Hier in Nederland zijn de temperaturen namelijk nooit zo extreem laag.

Ik adviseer dus altijd om laagjes aan te doen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een panty onder je broek aan te doen als extra laagje of een warm thermosshirtje (zorg er wel voor dat dit niet zichtbaar is). Neem een warme jas mee, zodat je tussendoor even kan opwarmen. Want tijdens de shoot lopen we altijd naar verschillende plekjes. En geloof mij, op die manier is het echt niet té koud voor een fotoshoot.

Portretfotograaf Haarlem Fotoshoot haarlem loveshoot Zandvoort Photographer Photoshoot Lenzen beginnend fotograaf tips

En ben jij een beetje overtuigd dat een fotoshoot in de winter juist een heel goed idee is? Laat je in ieder geval écht niet tegenhouden door de kou, want daar kan je je absoluut tegen kleden.